Hurma



Ramazan ayı denildiğinde akıllara ilk gelen gıdalardan biri de hurmadır. Aslında o kadar çok faydası vardır ki, sadece ramazan ayında değil her dönem beslenme programımızın içerisinde belli miktarı aşmamak şartıyla olması gerekir. Peki nedir hurmayı bu kadar değerli yapan şeyler?

- Öncelikle içeriğinde, minerallerden kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, potasyum; vitaminlerden B grubu, A ve C vitaminleri, ve beta karoten bulunmaktadır.
- Posa içeriği yüksektir, dolayısıyla sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur, kabızlığı önler.
- Kötü kolesterolü (LDL) düşürür, ritim bozukluklarını düzeltir, tansiyonu dengeler.
- İçerdiği antioksidanlar sayesinde hücre yaşlanmasına karşı korur.
- Cilt güzelliğinin ve sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Hafızayı güçlendirir, depresyon ve sinir hastalıklarına karşı korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Göz sağlığının korunmasına destek olur, gece körlüğünü önler.
- Şeker içeriği yüksek olduğundan, düşük kan şekerini anında toplar, açlık hissini baskılar.
- Doğumu kolaylaştırıcı ve emzirme döneminde süt arttırıcı etkisi bulunur.

Dikkat edilmesi gereken noktalar ise;

- Metabolik sendrom veya diyabet hastalığı olanların dikkatli tüketmesi gerekir.
- Potasyum ve fosfor içeriğinden ötürü hemodiyalize giren hastalar için sakıncalıdır.
- Şeker içeriğinden ötürü fazla tüketilirse kilo aldırabilir. O yüzden eğer sağlık ile ilgili sıkıntınız yoksa günde 2-3 adet tüketilebilinir.

1 adet hurma 20-25 kkal’dir.

<< Önceki sayfa