Ramazanda beslenme tipi ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması, kilo almaya neden olduğu gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor. Ramazan ayında, sağlıksız ve dengesiz beslenen kişilerde halsizlik, depresyon, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık problemi görülebiliyor.
Diyetisyen Saynur Özen Kumcu, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
İFTAR
Oruçu kahvaltılıklarla açın.
İlk olarak peynir çeşitleri, zeytin ve hurma gibi kahvaltılıklardan birer parça ve olabildiğince yavaş yiyin.Oruç açıldıktan sonra, 10 dakika mola verin.
Daha sonra ev yapımı çorba için.
Çorba, vücudun su ihtiyacını kaldırır. Çorbanın ardından yine kısa bir ara verin.
Sonra, ana yemek: Et, balık, tavuk, bakliyat çeşitleri veya sebze yemeği, mutlaka yanında ayran veya yoğurt tüketin.
1 parça pide, 1 dilim ekmek yerine geçer. Bu yüzden pideyi fazla tüketmemekte fayda var.
Şekersiz meyva kompostosu da içebilirsiniz.
Tatlı 3-4 günde bir yenmeli ve tatlı olarak, hafif tatlılar seçilmeli: Güllaç, sütlü tatlılar veya dondurma gibi.
Hamur işi tatlılardan uzak durun.
İftardan sonra 2 porsiyon meyva yenilebilir.
İftardan 30-45 dk sonra hafif bir yürüyüşe çıkılmasında da fayda var.
Uyumaya 2 saat kala yemek yemeyin.
SAHUR
Sahurda 1 bardak süt için. Çünkü süt gün boyu tok tutar.
Sahura mutlaka kalkın ve sahuru kahvaltı gibi yapın.Günaşırı yumurta yiyebilirsiniz. Kolestrol hastaları ise haftada bir gün yumurta tüketebilir.1 kibrit kutusu yarım yağlı beyaz peynir, 1 kibrit kutusu yarım yağlı kaşar peynir, domates, salatalık, biber, maydonoz yiyebilirsiniz.Tuzlu zeytin ve salamura ürünlerden kaçının. Çünkü, bu ürünler vücudu susatır.Sahurda pide yerine esmer ekmeği (çavdar ekmeği, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği) tercih edin.Gün boyu ağır işlerde çalışanlar çorba, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren yemekler de yiyebilirler.Kuru meyva tüketin. Çünkü hem su ihtiyacını hemde vitamin ihtiyacını karşılar.Sahurdan sonra 45 dakika uyumayın.
Oruç tutarken vücudun kaybettiği suyu geri kazanmanız gerektiğinden iftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye de dikkat edin.
http://arsiv.ntv.com.tr/news/457343.asp#storyContinues